עמותת פטריות הבר בישראל



הכשרת אורניה לאכילה

ליקט: טל שאול

(מלבד הדביקות של הכובע, קלות ההפרדה של מעטה הכובע ושינוי צבע בשר הפטריה שיש בגושיות) רלוונטי לגושיות שפגשתי עד היום.

🥀 חיי מדף

אורניות יכולות להחזיק מעמד 3-4 ימים, אחר כך (ולפעמים קודם) הן נהיות מתחילות להגיר נוזלים ולהרקיב. אם הפטריות נגועות ברימות בצורה משמעותית ומכניסים אותן למקרר לפני נקיון שלהן, מסתכנים במחול של רימות שיזחלו מן הפטריות אל המקרר, חלקן ימותו ויישארו תקועות בפתחי המחילות בקצה הפטרייה, וחלקן עשויות לשרוד גם בתוך הפטרייה. מחזה מאוד לא נעים.

המלצה חמה - נקו אותן לפני אחסון שלהן.

לאחר החמצה (ואולי גם ייבוש) הן יכולות להחזיק מעמד זמן משמעותי יותר.

🐛 מזיקים נפוצים

בעיקר רימות. לא יצא לי לפגוש בקפזנבים באורניות.

איור 1. רימה, ומחילות של רימות בבשר הפטריה מימין ומעל שכבת הנקבוביות משמאל
👣 איפה המזיקים מסתתרים

לפעמים, כל הפטריה מלאה ברימות ורואים את המחילות שלהן לכל נפח הפטריה. במיוחד בפטריות לא צעירות בימים לא קרים. בימים קרים (2-10 מעלות) הפטריות נשמרות נקיות יותר באופן יחסי. אבל הנגיעות בהן היא רוב, יותר מ-50% של "מיעוט המצוי". כשהן צעירות ולא נגועות לגמרי אז אפשר למצוא את רוב הרימות מסתתרות בתחתית הכובע, בשכבת הנקבוביות ("ספוג") ומעליו וברגל. לעיתים נדירות מאוד ניתן למצוא אותן מתחת לכיסוי של הכובע.

איור 2. מחילות של רימות ברגל של אורנייה

כדי לוודא שהפטריה נקייה מרימות יש להסיר לגמרי את כל שכבת הנקבוביות (ספוג) בעדינות באמצעות קצה הסכין (להתחיל מהחיבור של הנקבוביות לרגל ולהסיר כלפי חוץ) או האצבעות אם הפטריה צעירה/טריה. נדרש גם בפטריות צעירות מאוד ולהסיר את כל שכבת הנקבוביות, אחרת קל לפספס חורים של רימות. יש לבדוק האם יש חורים בבשר הפטריה בתחתית הכובע מעל שכבה הנקבוביות. גם אם לא רואים חורים/מחילות, כדאי מאוד לחתוך את האורניות לפרוסות או לפחות חצאים (בפטריות קטנות) ורבעים (בפטריות בינוניות) ולראות שאין בחתכים מחילות שלא ראינו קודם - יש

להסתכל בשני הצדדים של החתך. את הרגל יש לחתוך לרוחבה עד שאין חורים/מחילות של רימות (כולל בחלק החיצוני של הרגל). כמו כן מומלץ להסיר את הכיסוי של הכובע ולוודא שאין חורים בגב הכובע (לא הכרחי).

איור 3. באדום – המלצה לחיתוך הכובע בין החורים של הרימות כדי "להציל" כמה שיותר בשר פטרייה

בכל חתך יש לבדוק את בשר הפטריה מול אור השמש או פלורוסנט חזק, ולסובב את החתך בכמה זוויות מול האור כדי להבחין אם יש חורים/מחילות. במידה ונתגלו חורים/מחילות, כדי "להציל" כמה שיותר חלקים מהפטריה ללא רימות שניתן לאכול, אני ממליץ לחתוך לרדיוס הכובע בין החורים את השטחים הגדולים ביותר שלא מצאנו בהם חורים, ולבדוק שוב (איור 3).

במידה ותחתית הכובע מעל שכבת הנקבוביות נגועה ברימות, אני ממליץ לבצע חתך רוחבי במקביל לתחתית הכובע ולהסיר את תחתית הכובע (איור 4). לפעמים נגלה כך שכל בשר הפטריה נגוע ברימות ואז כדאי לזרוק את הפטריה. אם לא, יהיה אפשר לחזור לצעד הקודם ולחתוך לרדיוס הכובע את החלקים הגדולים יותר בין החורים.

איור 4. פטרייה לא טרייה כל כך עם צבעים מעט יותר כהים ומרקם פחות יציב פטרייה
איור 5. פטרייה לא טרייה כל כך עם צבעים מעט יותר כהים ומרקם פחות יציב
🧠 מרקם, מבנה וצבע הפטרייה

לא כדאי לאכול אותן אם הצבע שלהן לא צהוב בהיר אלא כהה יותר (חום-אדמדם) והמרקם שלהן לא יציב אלא נוזלי - פטריות לא טריות מתעכלות פחות טוב וכבר פגשנו אנשים שפתחו תגובות לא נעימות לאורניות (גם אם אכלו אותן שנים). אם המרקם שלהן יציב מאוד, לא צריך לפחד מגוון מעט אדמדם בנקודות ברגל או בכובע. אלה גוונים למשל לא טריים כל כך (שאפשר לראות גם בפטריות טריות) (איור 5).

איור 6. מעטה הכובע מתנתק בקלות עם קצה שולי הכובע

לבעלי בטן רגישה - מומלץ להסיר את השכבה הדקה שמכסה את הכובע וכן את שכבת הנקבוביות שמתעכלות פחות טוב. הכיסוי של הכובע נפרד בקלות יחסית מן הפטריה, אם היא טריה ולא נרטבה (אפשר להסיר עם מעט משולי הכובע) (איור 6).

שכבת הנקבוביות בפטריות בוגרות מפיקה כמות גדולה של נבגים, מה שיכול לצבוע את הידיים אבל לא יפריע בנקיון שלה.

🚿 תגובה במגע עם מים

לא כדאי להשתמש במים בנקיון של אורניות. מגע של מים עם הציפוי של הכובע הופך אותו לדביק מאוד (וזה עובר לאצבעות ולשאר הפטריה), ומגע של מים עם בשר הפטריה ממלא אותה כמו ספוג במים, מה שמקשה לראות אם יש חורים/מחילות של רימות, וגם מקטין את חיי המדף שלה. אני ממליץ שלא לנסות לנקות/להכשיר אורניות שבשר הפטרייה שלהן נספג במים מהסיבה הזו. לפני שנתחיל להכשיר את הפטריה לאכילה, כדאי להסיר את הבוץ והלכלוך הגס מעל הכובע באמצעות האצבעות או מברשת שיניים ייעודית לנקיון פטריות (שצריך שהיא תהיה נקייה, והיא תתלכלך די מהר בנקיונות האלה, ואז כששוטפים אותה במים חשוב לייבש אותה טוב טוב לפני המשך השימוש). אופציה נוספת - להסיר את הציפוי של הכובע ואת הנקבוביות יחד עם כל הלכלוך (מומלץ ומקצר תהליכים).

🌲 בדיקת ונקיון הפטרייה בשטח

כבר בשטח, במידה והרגל של הפטריה היא רכה ולא קשיחה כמו שהיא אמורה להיות אני ממליץ לזרוק את כולה. רוב הסיכויים שהיא נגועה באופן קשה מאוד.

אפשר להסיר את שכבה הנקבוביות של הפטריות ולחתוך את הפטריות הנקיות לקופסא נפרדת כבר בשטח, שימו לב שזה לוקח זמן משמעותי ואם אין לכם אותו לפני השקיעה (וכן יש לכם זמן לנקות את הפטריה במהלך היום) - אז שווה לדחות את זה למטבח בבית. אם הפטריות מלאות בבוץ, לא כדאי להסיר את הנקבוביות או לחתוך את הפטריות בשטח. וגם לא כדאי לשים אותן עם מינים אחרים של פטריות שיכולים למעוך אותן או ללכלך אותן. במקרים כאלה פטריות חתוכות מתלכלכות שוב וחבל. קופסת פלסטיק רגילה תשמור עליהן יחסית טוב גם בנסיעה באוטובוס.

ינואר 2020

אין להעתיק ו/או לשכפל כתבה זאת ו/או כל חלק ממנו ו/או לעשות בה כל שימוש ללא הרשאה מראש ובכתב מאת בעל זכויות היוצרים וזכויות הקניין בו. למיטב ידיעתנו חלקים שונים מהמידע וכן חלק מהתמונות המצורפות לכתבה מקורם חיצוני ולא נעשתה עבירה על זכויות יוצרים בהצגתם כאן.

הכתבה לעיל הינה על דעתו של המחבר ואין העמותה אחראית למהות התכנים, איכותם ו/או כל רשלנות ו/או מחדל אשר עלול להיות בקשר עם התכנים ו/או בקשר לתוכנו של המידע ולכל שימוש שיעשה בו. קודם להסתמכות על כל מידע כאמור, מוצע לבצע בדיקה עצמאית של המידע.