עמותת פטריות הבר בישראל

הסטוריה של האדם והפטריה

לירן טויטו

טעימות, קטלניות, מסתוריות, קסומות, מרפאות. לאורך ההיסטוריה, פטריות נחשבו למזון מלכים, לתופעה מסתורית ולתרופה עוצמתית. בחרתי להביא סקירה מקוצרת לגבי ההיסטוריה של האדם והפטריה ובדגש על ביות פטריות למאכל. המחקרים העדכניים, מראים ש"היסטוריוני מזון," סיפרו לנו על שימוש בפטריות כבר על ידי האדם הפרהיסטורי. פטריות מאכל ופטריות רעל היו בשימוש ככל הנראה כבר משחר האנושות.

ההוכחה לכך, היא הימצאותן של פטריות "אבקית" במושבות פרהיסטוריות בגרמניה, שוויץ ואוסטריה. ממצאים אלה מאשרים לנו שנעשה שימוש בפטריות. ההיכרות עם פטריות בעלות ערך קולינרי גבוה, תועדה בתקופה היוונית רומית. פטריות כמהין וגביעוניות נחשבו למעדן ונסחרו בשווקים במחירים גבוהים. פטריות מסוימות הצליח האדם לביית ולגדל. בתקופה הקלאסית, היוונים וגם הרומאים, הצליחו לגדל בצורה מבוקרת את נירנית הצפצפה על שבבי עצי צפצפה. הסינים והיפנים ככל הנראה גידלו שיטאקי על גדמי עצים במשך אלפי שנים. בעידן המודרני, ביות פטריות באירופה מתועד עוד משנת 1600 לספירה. אוליבר סרה שמצא דרך לגדל את הפקועה הדו נבגית, ומאוחר יותר ב-1678 השיטה השתכללה והצליחו להעביר תפטיר חי לסביבה מבוקרת לגידול הפטריות בצרפת.

פטריות שנמצאו במערה בספרד
Broken mushroom images of Selva Pascuala Photo courtesy of Juan Francisco Ruiz López למאמר
עם זאת, קיים קושי להעריך במדויק מה המקום והזמן שבו הפטריות באמת התגלו על ידי האדם. ישנם ממצאים כדוגמת ציורים על אבן מאפריקה שמתוארכים ל-9000 לפני הספירה. בדומה לכך, נמצאו ציורים בספרד שתוארכו ל-6000 לפני הספירה, ציורים אלה חושפים כי נעשה שימוש בפטריות פסילוסיבין בטקסים דתיים. הפטריה שהתגלתה בציורים זוהתה כ-Psilocybe hispanica. אפשר די בוודאות לומר שהשימוש בפטריות על ידי האדם החל עוד לפני, וזאת למרות שאין בידינו ממצאים עתיקים יותר.

הפטריות כונו "צמחי האל-מוות" בפי המצרים הקדמונים. טעמן ומרקמן הנפלא, ריגשו את הפרעונים של מצרים עד כדי כך שהם הכריזו עליהן כמזון המיועד לאלים בלבד. אצל המצרים הקדמונים וגם אצל האזטקים היה נהוג להגיש מאכלי פטריות לאצולה העליונה בלבד. פשוטי העם לא הורשו לאכול פטריות ואפילו לא לגעת בהן או להתקרב אליהן. כך למעשה הבטיחו לעצמם המלכים והאצולה, שכל הפטריות יהיו שלהם בלבד.

הפטריות מוזכרות בתלמוד. חכמי התלמוד ידעו שהפטריות אינן צמחים, ולפי הגדרת הגמרא הן דבר ש"אינו נזרע ומצמיח" ואינו יונק מהארץ, אלא מהאוויר. מאוד מסקרן אותי לדעת כיצד הם הגיעו למסקנות כאלה בתקופה כל כך עתיקה. כשהמדע המודרני מבדיל פטריות מצמחים רק ב-80 שנים האחרונות.

נלקח מתוך: https://archive.org/details/onehundredmushro00sarg/page/n4

ככל הנראה, פטריות גודלו בכמויות מסחריות לראשונה באסיה סביב 600 לספירה. באירופה, החלו מאוחר יותר, בסביבות המאה ה-17. לאורך השנים, הפטריות עדיין נתפסו כמרוחקות מכלל האוכלוסיה. הקושי בגידולן והמחיר הגבוה שלהן, בידלו אותן כמזון לעשירים בלבד.

בחמישים השנים האחרונות, דרכי הגידול התפתחו והשתכללו. פטריות נעשו נפוצות וזמינות יותר מכל זמן אחר בהיסטוריה. פטריות כדוגמת השמפניון, השיטאקי ואזנית הצדף מגודלות במאסות אדירות בכל העולם ונמכרות בשווקים במחירים אטרקטיביים ונוחים. אפשר רק להניח שמגמה זו תמשיך, ייצור הפטריות יגדל, זנים נוספים יהיו זמינים והאנושות תמשיך במערכת היחסים הנפלאה עם הפטריות עד עולם.

ינואר 2020

אין להעתיק ו/או לשכפל כתבה זאת ו/או כל חלק ממנו ו/או לעשות בה כל שימוש ללא הרשאה מראש ובכתב מאת בעל זכויות היוצרים וזכויות הקניין בו. למיטב ידיעתנו חלקים שונים מהמידע וכן חלק מהתמונות המצורפות לכתבה מקורם חיצוני ולא נעשתה עבירה על זכויות יוצרים בהצגתם כאן.

הכתבה לעיל הינה על דעתו של המחבר ואין העמותה אחראית למהות התכנים, איכותם ו/או כל רשלנות ו/או מחדל אשר עלול להיות בקשר עם התכנים ו/או בקשר לתוכנו של המידע ולכל שימוש שיעשה בו. קודם להסתמכות על כל מידע כאמור, מוצע לבצע בדיקה עצמאית של המידע.