עמותת פטריות הבר בישראל

תקצירי ההרצאות לכנס פטריות הבר

ליקוט - תלמיד מורה , ניצן אלסר
בהרצאה אספר איך המסע שלי כלקט וחובב פטריות, משליך גם על החיים האישיים. • ראיה מרחבית • חדר כושר למח • שיפור יכולות ניווט קדומות • אהבה ושמירה על הסביבה • העדפות וגבולות • תקשורת עם פטריות ותקשורת עם אנשים.
הסיכונים באכילת פטריות בר שלוקטו בשטחים שנחשפו לזיהום חקלאי ותעשיתי, אלינוער שביט
פטריות בר סופחות בגופי הרביה שלהן חומרים רבים מאתרי גידולן, כולל חומרים רעילים כמו כספית, עופרת, קדמיום, וארסן. כשהן חודרות לגוף, מתכות אלה ידועות ביכולתן לגרום נזקים רב מערכתיים בגוף אפילו ברמת חשיפה נמוכה. מחקרים מהשנים האחרונות מראים שריכוזי מתכות רעילות אלה בפטריות שלוקטו בשטחים מזוהמים עלולים לעלות אפילו על ריכוזם בירקות ובפירות שגדלו באותם אתרים עצמם. צרכני פטריות בר שמלקטים כמויות ניכרות ובאזורים קבועים חשופים במיוחד לבעיה זו ולכן אציג ממצאים ממחקרים אחרונים בנושא.
דפוס ההרעלות מפטריות הבר בישראל, ד״ר דליה לוינסון
ליקוט פטריות הבר בישראל תפס תאוצה רבה בשנים האחרונות. בישראל קיימים כ־135 מינים למאכל ובצדם מעל 600 מינים נוספים חלקם רעילים וחלקם עשויים לגרום גם למוות. בשיתוף עם מרכז הרעלים הארצי ברמב"ם, ערכנו סקירה ומחקר, בין השנים 2010-2021. הנתונים שנבדקו לגבי הפונים למרכז הרעלים כללו את: בית הגידול. התפלגות הגילאים, התפלגות המין, חומרת הפגיעה, העונה, נאכל טרי או מבושל והסימפטומים. החורפים הגשומים מזמנים יותר מקרים אך בקיץ, יש עדיין מקרי הרעלה לא מועטים, והדשא אינו פחות מסוכן מן היער. הפטריות הדומיננטיות הן מיני הסוג סיבית בחורף, בקיץ חד משמעית, ירוקת הדפים הקייצית. דרגות החומרה הקשות, היו בעיקר הרעלות ממיני הסוג Amanita ומהסוג Lepiota. לציבור הרחב המטרה, לעורר מודעות וערנות במיוחד אצל הורי ילדים.
שיטות לזיהוי מורפולוגי בפטריות, ד״ר טל קוסובסקי
הרצאה זו תעסוק בסקירת השיטות לזיהוי מורפולוגי של פטריות, תוך מתן דגש לשיטות דימות מתקדמות, דוגמאות מהשטח ויישומים אפשריים עבור חוקרים וקהילת הלקטים כאחד.
טלפונים חכמים ונתונים טיפשים – האם ניתן לאמוד את עושר ואוכלוסיות פטריות הכובע בכלים של מדע אזרחי, פרופ׳ דן מלקינסון
בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בתיעוד הפלורה והפאונה בעולם תוך שימוש באמצעים דיגיטליים שונים. שימוש נרחב בטלפונים חכמים מאפשר להעלות תצפיות לפלטפורמות שונות המארחות נתונים המוגדרים כמדע אזרחי. מאות מיליוני תצפיות הועלו לאתרים שכאלה, ובהם ניתן לראות את תמונת הפרט שצולם, מיקומו, ומועד הצילום. יחד עם זאת, השימוש במידע שנאסף מאתגר. ככלל, הנתונים מאופיינים בהטיות סטטיסטיות רבות. למשל, בגלל נוחות התנועה על שבילים מרבית התצפיות מדווחות משולי דרכים. בבואנו לנסות לאמוד אוכלוסיות ומגוון של פטריות כובע, קיימים אתגרים נוספים. למשל, החשש של הלקטים מפני חשיפת המיקום המדויק של הפטריות שנאספו. במסגרת פרויקט ה AI4Biodiversity, אנחנו מנסים לתת מענה לאתגרים סטטיסטיים אלה, על מנת לאמוד בצורה טובה יותר את דינמיקת פטריות הכובע בזמן ובמרחב.
שימוש בדגנים וחומרים אחרים להרחבת תפטיר חי, לירן טוויטו
בגידול פטריות ביתי או מסחרי, שלב המזרע הוא המשמעותי והמורכב ביותר. כל כך מורכב שמגדלי פטריות מעדיפים להימנע ממנו. האם יש פתרון מהיר ופשוט להרחבת התפטיר? מה ניתן לעשות כדי ליצור סטנדרט עבודה שייתן את אותן תוצאות בכל פעם?
תרבות הפטרייה המדברית כמהת שמשון לקראת פיתוחה לגידול חקלאי חדש לנגב, פרופ׳ ירון שטרית
מזה שני עשורים אנו עוסקים בניסיונות לתרבת את הפטרייה כמהת השמשון Terfezia boudieri. פטרייה זו גדלה בסימביוזה עם הפונדקאים ממשפחת הלוטמיים בעיקר מיני שימשון והעקרי שבהם שמשון יושב. במהלך המחקר מצאנו שישנם שלושה תתי־מין קבענו מי הפורה מבניהם. למדנו להנביט את הנבגים ולהדביק צמחי שמשון ופיתחנו טכניקות הדבקה שונות. כמו כן אפיינו את השינויים הפיזיולוגיים שמאפיינים צמח פונדקאי מודבק בהשוואה ללא מודבק. למדנו את שלבי וצורות החיים של הפטרייה. לבסוף, בשנה שעברה הוקמה חלקה במשק חקלאי בנגב בכדי להעריך את פוטנציאל היבול והכלכליות של הגידול.
פרויקט זיהוי גנטי של פטריות הבר בישראל, אלעד גלאון
מרבית הידע על מגוון מיני הפטריות בישראל נאסף בשנות ה־70 וה־80 של המאה שעברה. חוקרי התקופה התבססו על השוואת התכונות הפיזיות של כל מין לפטריות מארצות אחרות. אולם, פטריות רבות שנראות דומות הן בכל זאת שונות, וניתן למצוא זאת רק ע"י בדיקת DNA. מחקר גנטי על פטריות ישראל בוצע רק בשנים האחרונות, ורק למספר מצומצם של מינים. במחקר שלנו אנחנו שואפים ללקט את כלל מיני פטריות הבר בישראל (מעל 750 מינים) לזהות אותן גנטית, וליצור מאגר DNA שישמש את המשך המחקר בתחום.
קשרי מיקוריזה בפטריות יער וכמהין - החוליה המחברת בין הקרקע לצמח, ד״ר עידן פרמן
פטריות מיקוריטיות המצויות בקשרים סימביוטיים עם צמחים, ידועות ביכולתן לסייע במעבר של מינרלים ומים מהקרקע לשורשים ובכך מסייעות בהתפתחותם והישרדותם.
בהרצאה זו אציג מחקר שבחן טכנולוגית גידול אלונים עם פטריות כמהין שחורות (כמהת יער קיצית - Tuber aestivum וכמהת יער חורפית - Tuber melanosporum), במטרה להגביר את קצב גידול הפטריה ולהקדים את כניסתה לניבה. בנוסף אציג עבודת מחקר שבחנה את האפשרות להעשרת יערות קק״ל בפטריות מאכל מבוקשות, באמצעות טכניקות הדבקת אורנים ממינים שונים עם פטריות יער: אורנית סיבית - Suillus collinitus, ונטופה ערבה - Lactarius deliciosus.
השפעת דילול יער אורן ירושליים על פטריות הקרקע ביער, פרופ׳ סגולה מוצאפי
פטריות הן קבוצת יצורים חשובה ביותר במערכת האקלוגית בכלל והמערכת היער בפרט. בישראל, רב היערות אשר ניטעו בעבר התבססו יערות אורן ירושליים אשר ניטעו בצפיפות. בשנים האחרונות הוחל בדילול היערות הותיקים. בהרצאה תעסוק בשפעת דילול עצי האורן על מיגוון פטריות שוכנות הקרקע ואופיין התזונתי- ספרוטורופיות, פתוגניות, או מיקוריטיות.
הגנה על פטריות הבר ורגולציה, יניב סגל
ההרצאה מציגה סקירה של מחקרים על רגולציה בתחום הפטריות מרחבי העולם, מה ידוע לנו ומה לא ידוע לנו על השפעות הליקוט, מעלה שאלות לגבי נחיצות השמירה על פטריות הבר, ומצביעה על הצורך במידע נוסף בתחום.
תורת ניהול היער בישראל – פטריות הבר ושירותי מערכת אקולוגית, אסף קרוואני
תורת ניהול היער של קק״ל, מסמך מדיניות והנחיות לתכנון ולממשק היער בישראל, מגדיר את מטרת העל של מפעל הייעור בישראל: אספקת מגוון שירותי מערכת אקולוגית לתושבי הארץ, מתוך הכרה בכך שקיומו של האדם ורווחתו תלויים במגוון הביולוגי ובשירותים שהמערכות האקולוגיות מספקות. פטריות הבר קשורות קשר הדוק למטרות ניהול היער של קק״ל, שכן הן מהוות מרכיב חשוב במערכת האקולוגית של היער ותורמות לאספקת מגוון שירותי ויסות, אספקה ותרבות, כאשר החשוב והמשמעותי מזה האחרון הוא פעילות ליקוט הפטריות ביער. בהרצאה זו אסקור את עיקרי תורת ניהול היער בישראל, כיצד פטריות הבר משתלבות עם עקרונותיה ומטרותיה, ואפתח פתח לדיון על ממשק יער המעודד פטריות בר וליקוט מתחשב.
הרצאת פוסטר
פרוייקט ניטור פטריות הבר בישראל, ניצן בר שמואל
בישראל נעשו ניסיונות רבים לנטר את מגוון פטריות הבר, אך נכון להיום, אין עדיין פרויקט שמרכז את המידע על המצאות גופי פרי של פטריות בהיקף גדול במשך מספר שנים. בעוד שמודעות הציבור, הידע והעניין נמצאים בעלייה, קיים מחסור משמעותי באנשי מקצוע העוסקים במחקר אקדמי בתחום. בנוסף, עונת הפטריות ביערות קצרה ותלויה באירועי גשם, ולכן ביצוע סקרים אקולוגים בצורה הקלאסית יכול להיות מאתגר, נקודתי ובלתי מייצג. במקומות רבים בעולם שינו את הגישה והחלו להיעזר במסגרות של מדע אזרחי לצורך בניית מערכי ניטור. תוכניות המשלבות בין קהילת החובבים, אנשי השטח המקצועיים ואנשי האקדמיה. התקווה היא שהמידע שייאסף בפרויקט כזה יכול לעזור להעריך את מצב הפטריות בארץ ואפילו להשפיע על תוכניות סביבתיות בהמשך הדרך.