ישראל שופעת במגוון ביולוגי עשיר של פטריות בר בצבעים שונים, בצורות מופלאות, בריחות, טקסטורות, וגדלים שונים. חלקן רעילות וחלקן נאכלות ובעלות טעמים מפתיעים. לכולן תפקיד סביבתי חשוב במערכת האקולוגית. התחרות לבחירת "הפטריה הישראלית" היא הזדמנות לחשוף את הציבור הישראלי לממלכת הפטריות המופלאה שלנו.
הפטריות מציעות לאדם מגוון רחב של שימושים, החל ממזון ומרפא ועד שימושים שונים לתועלת האדם, כגון עיצוב, צביעה ושימושים שונים בתעשייה. ישנן פטריות רעילות מאוד וגם להן תפקיד במערכת האקולוגית. חשוב שנכיר אותן וגם שנדע לשמור על הפטריות ועל הסביבה שבה הן גדלות.
מירב הראל, מדריכת ליקוט ותיקה, יזמה את בחירת הפטירה הישראלית, בשיתוף פעולה עם עמותת פטריות הבר בישראל.
הרעיון עלה במפגש מקרי עם עקרב: בתחילת אוגוסט, בעת טיול משפחתי, נתקלנו בעקרב. ואז אחד הילדים אמר לי, ״אמא, את יודעת שיש עקרב לאומי?״ באותו רגע הבנתי שאם יש דבר כזה עקרב לאומי איך זה שאין פטריה לאומית? מאז התחלתי לגלגל את הרעיון.
מירב פנתה ליולה וילוזני יו״ר העמותה, והשתיים החלו להגות מיזם. בהתייעצות עם צוות מדריכי העמותה, התגבש צוות היגוי שכלל את יולה וילוזני, מירב הראל ואמוץ חצרוני והוחלט לקרוא למיזם ״הפטריה הישראלית״
בהתחלה נבחנו תהליכים לבחירת סמלים לאומיים אחרים ומתוך אלו בנינו את המנגנון לבחירת ״הפטריה הישראלית״.
בשלב הראשון גובשה רשימה של 20 פטריות נפוצות ומוכרות בקרב מלקטים, בשיתוף מדריכי ליקוט מוסמכים של העמותה.
ברשימה נכללו המינים: אחלמית סגולה, אוזנית הכלך, קמרונית אדמדמה, כישורית מרושתת, ישעורית אפורה, אורנית נימים, חריפית אדומת רגל, פטרת האצטרובל, כפתית הגדות, נרתיקנית נאה דביקה, גמצוצית משחירה, דיואית מצויצת, שרועית אפרכסית, דרדסית רכה, דפונית מאוגדת, גושית הזאב, גבעונית נאכלת, גושית נאכלת, וכרסנית הגליל.
בשלב השני: מתוך רשימת ה־20, נבחרו החמש המובילות: אחלמית סגולה, נטופה ערבה, אוזנית הכלך, נרתיקנית נאה דביקה ואורנית נימים, מתוכן תיבחר על ידי הציבור הפטריה הישראלית.
התלבטנו האם לקבוע קריטריונים לבחירת הציבור, והוחלט ברוב קולות לאפשר לכל אחד לבחור על פי רחשי ליבו, כשהמיזם נשאר עממי ופתוח.
יצרנו טופס הצבעה לבחירת הפטריה הישראלית, אשר כולל את שם הפטריה ותמונה מייצגת על מנת שהציבור הרחב יוכל לבחור בקלות את הפטריה הכי ישראלית בעיניו.
פטריה גדולה שבתחתיתה ספוג צהוב בולט. הציבור הרחב מכיר אותה בשם ״אורניה״. יש לה יחסי מיקוריזה עם עצי אורן – איפה שיש אורניה חייב להיות עץ אורן. לכן הפטריה נפוצה ביערות האורנים בישראל.
יפיפייה ובעלת הופעה מיוחדת, פטריה כתומה אשר בעת חשיפת ״הבשר״ לאוויר משנה גוון לירקרק וידועה בטעמה הנפלא אחרי בישול (לכן נקראת ׳ערבה׳). גדלה ביערות מעורבים עם אורנים.
פטריה יפהפייה וייחודית עם ריח מבושם, בעלת צבע סגול בהיר המזכיר את האבן אחלמה, שהיא אחת מ- 12 אבני החושן, המייצגות את 12 השבטים ואת האחדות בעם. גדלה ביערות מעורבים.
פטריית שדה בעלת מראה מבריק ייחודי. מכונה בערבית ״האף של העגל״. כשהיא בוקעת מה״נרתיק״ היא בעלת מראה כפתורי לח שמזכיר את האף של העגל. הפטריה חובבת חנקן ולכן נמצא אותה בשדות מרעה של פרות. בעונה, הפטריה נמכרת בשווקי כפרים ערבים בישראל.
נקראת כך כיון שצורתה מזכירה מבנה של אוזן. אוזנית הכלך גדלה בעיקר ליד הצמח כלך מצוי וממלאת תפקיד חשוב במערכת האקולוגית – היא ניזונה ומפרקת ענפים יבשים. זוהי הפטריה הנפוצה ביותר במסורת הליקוט הדרוזית בישראל.