עמותת פטריות הבר בישראל



הכשרת דיואית מצוייצת לאכילה

ליקט: טל שאול

🥀 חיי מדף

הפטריות מהסוג דיואית (שייכות לכמה סוגים בטקסונומיה העולמית) הן עם מחזור חיים קצר מאוד. לרוב תוך יום או כמה שעות מאז הליקוט הן כבר נהיות ובכן, כמו דיו. נמסות למין נוזל שחור כזה (לא כדאי למשל, להחזיק אותן במקרר לפני בישול).

איור 1. חיי מדף קצרים - הופכות תוך כמה שעות עד יום לדיו
איור 2. אם הנבגים בשלים והדפים לא לבנים בדיואית היא כבר לא ראויה למאכל
איור 3. ככה הן אמורות להראות מבפנים

בנוסף, אם הדפים שלהן מתחילים להשחיר, הנבגים מתחילים להבשיל(איור 2) הן נחשבות כבר לא ראויות למאכל (עלולות לגרום לתגובה רגישה בבטן).

🐛 מזיקים נפוצים

מהנסיון שלי, רימות פחות נפוצות בדיואיות. אפשר למצוא בהן קפזנבים הרבה פעמים.

👣 איפה המזיקים מסתתרים
איור 4. מכיוון שהרגל חלולה, אם נחתוך אותה לאורכה נמצא טוב יותר את המזיקים שיש בה

הקושי עם קפזנבים (מלבד העובדה שהם עלולים לקפוץ מדף לדף, שלא לומר - לשיש במטבח, אם כי זה פחות נפוץ) הוא שהם לא משאירים מחילות ברורות כמו רימות, ולכן לפעמים קל לפספס אותם. אפשר למצוא אותם גם בין הדפים של הפטרייה וגם בתוך הרגל החלולה שלה. בתמונה כאן (איור 5) למשל הרגל נקייה מקפזנבים. כדאי להפריד כמה דפים (בעדינות בלי לקרוע אותם ואת הפטריה) כדי לראות שאין נגיעות.

איור 5. תמים כהים בדפים או בין הדפים יכולים להעיד על מזיק שאכל ממנה
🧠 מרקם, מבנה וצבע הפטרייה

בנוסף, בגלל צורת הכובע הצר אך גבוה של הדיואית המצוייצת קשה לבצע חתך איכותי של הכובע והדפים כדי לוודא שאין בהם נגיעות. ההמלצה שלי היא לחתוך את הכובע עם סכין לאורכו (מלמעלה למטה) לארבעה רבעים, ולדפדף קלות ביניהם בעדינות כדי לא לשבור את מבנה הכובע, ולוודא שאין קפזנבים או חורים המעידים שמישהו אכל את הדפים של הפטריה.

לפעמים בפטריה לא מאוד טריה נראה חתכים בדפים של הפטריה שאינם מעידים על נגיעות, אבל כשרואים חתכים כאלה - כדאי לבדוק יותר טוב אם לא מדובר במישהו שאכל את הדפים, בעדינות. (אני מדבר על הנקודות הכהות בפנים הדפים, באיור 3 הן פחות מופיעות, למשל)

איור 6. חתך לרוחב הרגל לא יועיל הרבה

את הרגל של הפטרייה כדאי לחתוך לאורכה (איור 4) כדי לוודא שאין נגיעות. לחתוך לרוחבה לא יעזור יותר מידיי

🚿 תגובה במגע עם מים

אין שום בעיה להשתמש במים בשטיפה שלהן. לרוב לא נדרש להשתמש בהרבה מים מכיוון שהן גדלות במדשאות הרבה פעמים ונקיות מחול/בוץ וכדומה. אני לא חושב שהשרייה שלהן במים עם סבון (כדי להוציא את הקפזבנים) זה משהו שכדאי לעשות בגלל חיי המדף הקצרים שלהן, ואני גם לא בטוח שזה יעזור הרבה. נסו ועדכנו אותי.

🌲 בדיקת ונקיון הפטרייה בשטח

אני לא ממליץ לנקות אותן בשטח, מכיוון שהן נוטות להתפרק אחרי חיתוך ראשוני, ונשמרות יותר טוב כשהן שלמות. בנוסף הן עלולות להתלכלך מאז חיתוך ראשוני ועד שהן מגיעות למטבח. מה שכן כדאי לעשות - לבחור פטריות צעירות יחסית.

ינואר 2020

אין להעתיק ו/או לשכפל כתבה זאת ו/או כל חלק ממנו ו/או לעשות בה כל שימוש ללא הרשאה מראש ובכתב מאת בעל זכויות היוצרים וזכויות הקניין בו. למיטב ידיעתנו חלקים שונים מהמידע וכן חלק מהתמונות המצורפות לכתבה מקורם חיצוני ולא נעשתה עבירה על זכויות יוצרים בהצגתם כאן.

הכתבה לעיל הינה על דעתו של המחבר ואין העמותה אחראית למהות התכנים, איכותם ו/או כל רשלנות ו/או מחדל אשר עלול להיות בקשר עם התכנים ו/או בקשר לתוכנו של המידע ולכל שימוש שיעשה בו. קודם להסתמכות על כל מידע כאמור, מוצע לבצע בדיקה עצמאית של המידע.