ניקוי כמהין מדבריות לאכילה
ליקט: טל שאול

יש כמה מינים של כמהין שניתן למצוא במדבר, אני אתייחס כאן בעיקר לכמהין אפריקאיות (לבנות) ולכמהת שמשון (שחורה מבחוץ וורודה מבפנים). דוגמא לבקע "מובהק" באדמה המעיד על מצאי של כמהין (במקומות ובזמנים הנכונים ובסמוך לצמח "שמשון יושב" (איור 1)
🥀 חיי מדף
כבר יום אחד אחרי הליקוט שלהן הן יתחילו להגיר נוזלים, אך ללא החמצה ופעולות שימור כאלה, הן יחזיקו מעמד כ-3-4 ימים ואז יתחילו להשחיר ולהעלות עובש.
🐛 מזיקים נפוצים
נדיר מאוד למצוא בהן מזיקים (איזה כיף!), יש בעיקר המון חול 😊 (הכמהין טעימות, החול פחות).
👣 איפה המזיקים מסתתרים
אם יש רימות - המחילות שלהן די יבלטו בבשר הפטריה (קרוב לחלק החיצוני שלה).

🧠 מרקם, מבנה וצבע הפטרייה
הפטריות האלה מתפוררות די בקלות, לכן בעיקר חשוב להיות מאוד עדינים איתן בכל שלב. הן בהוצאה שלהן מהקרקע והן בנקיון שלהן. כמהין אפריקניות הן לבנות מבפנים ומבחוץ ומעט גדולות יותר. כמהין שמשון הן שחורות מבחוץ וורודות מבפנים ויש להן גם דמוי רגל בדרך כלל (שאין בה מה לאכול).
🚿 תגובה במגע עם מים
דבר ראשון נשטוף אותן במים, כדי שכשנחתוך אותן החול לא ילכלך את החלקים שחתכנו. אחר כך הן ייראו כמו בתמונה הקודמת. אם נאכל או נבשל אותן בשלב הזה אנחנו נאכל בעיקר הרבה חול. כדי להסיר את החול צריך לקלף אותן עם סכין כחצי סנטימטר עובי כדי להסיר את החול שנספג בבשר הפטרייה, ואז לחתוך ולגרד עם קצה הסכין כל קטע שהצבע שלו לא לבן מובהק או ורוד בהיר מובהק ב-100%. ככה נראות פטריות נקיות (איור 3)
לאחר מכן ניתן לבשל ולאכול אותן. לפעמים יש בהן בקעים, וגם אחרי שקלפנו את רוב החלק החיצוני של בשר הפטרייה נשארים בהן כתמים חומים קטנים (של חול). בכמהת שמשון יש לפעמים נקודות שחורות של ריכוז חול מתחת לחלק החיצוני של בשר הפטרייה שאנחנו מקלפים. נגרד או נחתוך את כל הכתמים האלה עד שהפטריות יהיו נקיות לגמרי מחול.
טיפ של אלופים: אם אתם לא בטוחים אם גוון חום כלשהו הוא חול, תטעמו. גרדו אותו בקטנה עם הסכין ותטעמו, כך בטוח תדעו אם הוא מכיל חול. עדיף לעשות את זה לפני שהכמהין נכנסות לתבשיל כלשהו.
🌲 בדיקת ונקיון הפטרייה בשטח
בגלל שהן מתפוררות, כשמוציאים אותן מהאדמה כדאי לחפור עם כף רק מסביב להן! ולהוציא אותן עם היד מלמטה ולא מהצד. כשחופרים אותן מחוץ לאדמה לפעמים קשה קצת לדעת מה הגודל שלהן ובאיזה עומק מדובר בחול ולא בפטרייה, גם כאן עדינות עוזרת.
אם הן יישברו או ייחתכו בשטח - הן יתלכלכו שוב והחול ייספג בתוך בשר הפטרייה - מה שייאלץ אותנו להסיר שכבה משמעותית שהייתה יכולה להיות אכילה, חבל.